Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от всеки петима смята, че мъжете се справят по-добре от жените на работа и в училище, сочи проучване

Снимка: БГНЕС

Един от всеки пет души по света смята, че жените са по-нисши от мъжете и би трябвало да си стоят вкъщи, защото мъжете са по-способни на работното място и в училище. Това сочи проучване на Ипсос МОРИ, публикувано днес и цитирано от Ройтерс. Изследването е проведено в 24 страни, включително Бразилия, Канада, Русия, Великобритания, Индия и Швеция. В него са участвали 17 550 души, като над половината от респондентите заявили, че са феминисти.

Почти всички от участвалите в изследването били съгласни, че мъжете и жените би трябвало да имат равни права, но три четвърти посочили, че жените все още страдат от социално, политическо и финансово неравенство. Една четвърт признали, че ги е страх да защитават правата на жените. Около половината от участниците от Китай, Русия и Индия казали, че мъжете са по-висши от жените и са по-добри в печеленето на пари и получаването на образование.

Проучването на Ипсос МОРИ бива обявено ден преди Международния ден на жената. Данни на ООН сочат, че в световен мащаб разликата в заплащането между мъжете и жените е 24 процента. Според Световния икономически форум разликата в заплащането между мъжете и жените няма да бъде заличена през следващите 170 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна