Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министърът на външните работи Бойко Мирчев се срещна с турския посланик у нас

| обновено на 07.03.17 в 19:54
Сюлейман Гьокче
Снимка: личен архив

Министерството на външните работи постави остро пред турския посланик у нас въпроса за агитацията от страна на турски министър на изселници от България да гласуват за определена политическа партия на парламентарните избори на 26 март. 

В даденото от Турция разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на южната ни съседка. Като страна-член на Европейския съюз, България стриктно спазва условията. 


Изказванията на турския министър на труда и социалната сигурност Мехмет Мюезиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3-и и на 6-и март, да гласуват за определена политическа партия на предстоящия вот нарушават това изискване и пораждат редица въпроси, се подчертава в съобщение на външното ни ведомство относно  днешна среща между заместник-министър Бойко Мирчев и турския посланик у нас Сюлейман Гьокче.

Министерството на външните работи разглежда обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призивиза подкрепа на определена политическа партия, като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи. 

Заместник-министър Мирчев е поставил въпроса остро, се посочва в съобщението, както и е призовал
 посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и да не бъдат допускани подобни нарушения.

Служебният премиер Огнян Герджиков определи като неуместни изявленията на турския министър  Мюезиноглу в Истанбул в подкрепа на определена политическа сила, участваща в парламентарните ни избори на 26 март.

Имаме много отношения  с тях, които трябва да поддържаме добри и не може да позволяваме турската страна да нарушава споразуменията, които има с нас. Според мен, намесата е неуместна, посочи служебният министър-председател.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна