Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Вътев: С охота тичаме да купуваме вносни стоки, но те неслучайно са по-евтини

Кирил Вътев
Снимка: БГНЕС

Винаги, когато парламентът гласува някакво законово изменение, би трябвало да има един много кратък срок, в който да се изготвят всички подзаконови нормативни документи, които да направят това решение работещо. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите, относно законовия текст за отпадането на ДДС върху дарените храни.

Три министерства трябва да си довършат работата, за да може текстът да стане един работещ механизъм, посочи във вторник пред "Хоризонт" и националният омбудсман Мая Манолова.

Министерство на финансите, доколкото знам, е решило, че само с един протокол за дарените храни това вече се счита за законов документ. Министерство на земеделието и храните трябва да определи сроковете на годност за различните групи храни, в рамките на които храните трябва да бъдат дарени и да направи регистър на операторите, които даряват, както и на бенефициентите, които имат право да получават дарени храни. Министерство на здравеопазването вероятно също трябва да се включи, но там не съм наясно с какво и как
, обясни Кирил Вътев.

Бизнесът винаги е дарявал храни, но повечето хора и фирми, които го правят, не го афишират
, добави бизнесменът.

Двойният стандарт в храните и промишлените стоки е банална и изключително стара тема
, подчерта Вътев относно заявката на страната ни, че се включва в битката срещу двойните стандарти за качеството на храните в ЕС.

В цял свят контролът за качество се извършва от браншовите и неправителствените организации
, обясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите:

Те пазят имиджа на продуктите, които произвеждат, т.е те се самоконтролират. Това е най-високият контрол, защото там не може да има корупция, не може да подкупиш чиновника, който да си затвори очите - те контролират твоите конкуренти.

С охота тичаме да купуваме вносни стоки, защото са по-евтини, но те не случайно са по-евтини,
допълни Вътев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна