Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е против "Европа на различни скорости"

Деница Златева: Важно да получим пасивен достъп до визовата информационна система на Шенген

| обновено на 08.03.17 в 15:21
Снимка: БТА

Правителството одобри позиция на страната за Европейския съвет. България ще се обяви за запазване единството и целостта на Съюза и да не се преминава към модел "Европа на различни скорости". В утрешната европейска среща ще участва президентът Румен Радев.

Българската позиция гласи, че на тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели. По темата "Миграция", с която ще се занимаят лидерите, България смята, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да е постоянен водещ приоритет на Евросъюза, който изисква солидарна подкрепа за държавите членки на предна линия, каквато е и България.

България няма ползи от допълнителното фрагментиране на Европа, подчерта вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Деница Златева. Тя обясни, че на срещата в Брюксел, страната ни ще постави акцент върху сигурността на външните граници на ЕС. За България е важно да получи пасивен достъп до визовата информационна система на Шенген: Защото ще може в реално време да сверяваме данни за преминаващите.
България не е обсъждала плюсовете и минусите от различните сценарии за бъдещето развитие на ЕС. Националната ни позиция трябва да бъде формулирана до декември. Страната ни е за запазване на целостта и единството на Съюза, коментира вицепремиерът:
Нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа  - ядро и периферия.
Важното е да се запази единството на ЕС, коментира и министърът на външните работи Ради Найденов: За мен - като убеден европеец, трябва да живеем повече със съзнанието - не "Европа и България", а "европейска България", и да правим всичко това, което би било полезно за страната ни в рамките на ЕС.
България ще подкрепи преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет.
По темата "Външни отношения" приоритетно ще се обсъжда ситуацията в Западните Балкани и България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за разширяване на Евросъюза към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка от тях следва да се основава на индивидуални постижения при изпълнение на критериите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени