Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йълдъръм е в Кипър, агитира за референдума за разширяване президентските правомощия

Снимка: БГНЕС

Визитата на премиера на Турция Бинали Йълдъръм и на вицепремиера по въпросите на Кипър Тугрул Туркес, който пристигна в окупираните територии в Северен Кипър в сряда, е част от кампанията за агитиране за гласуване с “да” на предстоящия на 16 април референдум в Турция. Среща - митинг на Йълдъръм с поддръжници е насрочен за тази вечер. Смята се, че около 100 000 души на острова имат право да гласуват на референдума.

Плакати с лозунга “Премиерът идва, Кипър казва Да" облепиха главните улици в северната част на Никозия, включително и кошчета за боклук, коментираха кипърски турски медии и социалните мрежи.

Предстоящият референдум за конституционните промени в Турция е главната причина за застоя, в който се намират в момента преговорите между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ за обединението на страната, подчерта неведнъж правителството в Никозия. Мирните преговори бяха внезапно прекъснати точно преди месец след спорно решение на парламента в Кипър за отбелязване в училищата на плебесцита за съюз на Кипър с Гърция от 1950 г., което предизвика яростна реакция от Мустафа Акънджъ и кипърски турски политици. Според президента Анастасиадис обаче това е само претекст кипърският турски лидер да се откаже от преговорите до провеждането на референдума в Турция. Причината, според анализатори, е, че Ердоган няма да направи необходимите отстъпки по ключовите въпроси за сигурността и гаранциите на бъдещия обединен Кипър преди вота на 16 април, тъй като за него той се нуждае от подкрепата на националистите, които са против обединение на Кипър.

Политическото напрежение около мирните преговори се засилва и от внесения миналата седмица вот на недоверие и искане за предсрочни избори в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. В парламента в момента продължава дебатът по тях.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна