Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Ковачев: Радев е постъпил държавнически, като е приветствал положителния вот на ЕП за СЕТА

Снимка: andrey-kovatchev.eu

Президентът Румен Радев е постъпил държавнически, като е приветствал положителния вот на Европейския парламент за търговското споразумение с Канада, обясни евродепутатът Андрей Ковачев:
Европейският съвет приветства положителния вот в Европейския парламент. Това решение, както е отбелязано, е подкрепено от 27 членове на Европейския съвет по причини, нямащи отношение към надеждността на документа, а това е полското решение да не подкрепи Туск, т.е. не е постигнат консенсус.


Българската делегация и господин Радев можеха да направят изявление и да кажат, че искат да заменим думата "приветства", примерно, с "отбелязва". Много често това се прави, когато не искаш да приветстваш нещо, но явно е надделяло държавническото отношение, за което благодарихме и заявихме, че това е държавническа позиция.

В петък президентът Румен Радев отрече да е приветствал в Брюксел търговското споразумение с Канада СЕТА.

Никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА.  Не водя вече загубени битки. Въпросът за СЕТА на ниво ЕС вече е решен, 
заяви президентът Радев и повтори, че ще сезира Конституционния съд, защото търговското споразумение с Канада налага промени в нашата Конституция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна