Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 8 процента по-малко ще са студентите държавна поръчка през предстоящата академична година

Проф. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Правителството намали с осем процента приема на субсидирани от държавата студенти в първи курс за предстоящата академична година.

Министърът на образованието Николай Денков аргументира решението с намаляването с една четвърт на завършилите средно образование в периода 2010-2015 година.

Министър Николай Денков посочи, че част от направленията са засегнати повече от намалението за сметка на увеличени бройки в педагогика, математика и информационни технологии:

Направления, от които има заявен интерес от бизнеса и които реализират добре студентите си. Но има направления като икономика, администрация и управление, туризъм, където намалението е значително. Реализацията на студентите, завършващи тези направления, е много ниска.

На ВУЗ-овете с орязан прием е предложено да разработят тригодишни планове за развитие с конкретни мерки за преструктуриране:

Да развиват перспективни за техния регион направления. Тези програми ще бъдат финансирани целево.

Хуманитарните направления също получават подкрепа като приоритетни специалности – история, археология, филология, философия. Тези висшисти лесно могат да станат педагози и да влязат в училищните стаи:

Да компенсират дефицита, който се очертава през следващите години за учителите, обясни министърът на образованието.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна