Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция заплашва да анулира споразумението за мигрантите с ЕС

| обновено на 16.03.17 в 20:58

Турският президент Реджеп Ердоган отново заплаши, че неговата страна ще анулира едностранно споразумението с ЕС за мигрантите. По-рано външният министър Мевлют Чавушоглу отправи същата заплаха, като дори заяви: "да, прекратяваме го".

Напрежението между Турция и европейските държави, започнало заради недопускането на турски министри да проведат предизборни прояви в някои градове, продължава с насрещни остри обвинения. Анкара са закани да приложи в действие най-силния си коз - мигрантския проблем, понеже в страната пребивават около 3 млн. бежанци. Дали е блъф или ще изпълни заканата, времето ще покаже. В същото време обаче лидерът на опозиционната Партия на националистическото действие Девлет Бахчели, който подкрепя Ердоган за референдума, заяви, че не трябва да се спекулира с мигрантите.

Турският президент в същото време обвини и Съда на Европейския съюз, че "е започнал кръстоносен поход срещу исляма". Той отправи това обвинение по повод решението, което позволява на европейските компании да забраняват на служителите си носенето на религиозни или политически символи, включително традиционната за исляма забрадка (хиджаб).

По повод изборната победа на холандския премиер Марк Рюте, Ердоган заяви: "Рюте спечели изборите, но изгуби приятелството на Турция". Той обвини Германия, че води антитурска кампания в Европа.

По-рано външният министър на Турция Мевлут Чавушоглу в интервю за телевизия "Канал 24", цитирано от Ройтерс, същопредупреди, че страната му може да анулира споразумението с ЕС за реадмисия на митранти, а също така е в процес на преразглеждане и споразумението за помощ за бежанците, възлизаща на 6 млрд. долара.

Във връзка с това Чавушоглу обвини ЕС, че не е изпълнил задълженията си.

Мярката на Анкара е заради скандала с холандските власти, които изгониха министъра на семейството и социалните политики Фатма Бетюл Сая Каян, а Германия и други европейски страни не разрешиха на турски министри да проведат предизборни митинги в европейски градове.

В същото време Турция изпрати нота до ООН с обвинения към холандското правителство за нарушаване на Виенската конвенция.

По-късно през деня в коментар на холандските изборни резултати, министърът на външните работи на Турция заяви, че Европа върви към пропаст и религиозни войни.
В този момент няма разлика между партиите от правителството, либерали и социалдемократи, и Вилдерс, подчерта първият турски дипломат.

Продължават и забраните от страна на европейските държави срещу прояви свързани с Турция. Управата на австрийския град Инсбрук е отменила договор за планирания на 18 март турски концерт 2017 заради "политическата му насоченост". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени