Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха ново гнездо на морски орел край Тунджа

Снимка: БГНЕС

Ново гнездо на морски орел е намерено близо до река Тунджа в района на Ямбол. Двойката морски орли вече мъти в гнездото, разположено върху топола, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Известните гнездящи двойки морски орли по долината на река Тунджа и околностите ѝ вече са десет. Новооткритото гнездо е свидетелство за увеличаващата се популация на вида в България, като този процес особено ясно се забелязва във вътрешността на страната, където допреди 10 години са били наблюдавани само 1-2 двойки. Днес долината на река Тунджа се превръща в едно от най-важните места за гнездене на вида в страната. Другите две места са поречието на река Дунав и Черноморското крайбрежие.

Морският орел е най-големият орел в нашата природа. Размахът на крилете му достига до 240 см. Строи огромни гнезда, които разполага в короната на стари дървета. Храни се с риба и затова се придържа до големи водни басейни, но в менюто му са включени още водолюбиви птици, както и ранени животни, посяга и на мърша при липса на достатъчно храна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна