Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом се е извинил за твърденията, че британското разузнаване е подслушвало Доналд Тръмп

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом се е извинил на британското правителство за твърденията, че британска разузнавателна агенция е помогнала на Барак Обама да шпионира Доналд Тръмп по време на предизборната кампания в Съединените щати. Непотвърдените обвинения обаче могат да доведат до разрив в близките отношения между разузнаването на Великобритания и Щатите, смятат анализатори.

Обвиненията, че бившият американски президент Барак Обама е подслушвал наследника си Доналд Тръмп бяха отправени от самия Тръмп в профила му в "Туитър" на 4-и март. Говорител на Обама веднага отхвърли твърденията като напълно погрешни. Вчера комисията по разузнаване в Сената обяви, че няма никакви доказателства, че американските агенции са били използвани, за да следят комуникациите на Тръмп. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър обаче заяви, че Тръмп все още вярва, че е бил подслушван. Като аргумент Спайсър се позова на изказване на правен анализатор по телевизия "Фокс нюз", че не американското, а британското разузнаване е извършвало шпионските дейности.

На 14-и март по "Фокс нюз" съдия Андрю Наполитано направи следното изявление - цитирам, три източника от разузнаването информираха "Фокс нюз", че президентът Обама е действал извън системата на командването, не е използвал Агенцията за национална сигурност, нито ЦРУ, ФБР или министерството на правосъдието. Използвал е Щаба за правителствени комуникации, което е британска разузнавателна агенция, каза Спайсър.

Лондон реагира остро на обвиненията. Щабът за правителствени комуникации, който е най-голямата британска разузнавателна служба, осъди изказванията на Спайсър като смехотворни. Говорител на британския премиер Тереза Мей каза, че Лондон е обяснил на Вашингтон, че твърденията са нелепи и че е получил уверения, че те няма да бъдат повтаряни.

Според Си Ен Ен американският съветникът по националната сигурност генерал Хърбърт Макмастър е разговарял с британския си колега и се е извинил за коментарите на Спайсър. Според Макмастър изказването на Спайсър е било непреднамерено.

Би Би Си обаче коментира, че на служителите в разузнаването на Великобритания и Съединените щати им предстоят трудности, ако искат да запазят близките си отношения при евентуални бъдещи гафове на Белия дом.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени