Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Турция може да изпраща по 15 хил. бежанци месечно към страните от ЕС

Снимка: БГНЕС

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви,че Турция може да изпраща по 15 хиляди бежанци месечно в страните от европейската общност, с което ще „вземе ума“ на Европа. Той направи това на фона на разразилата се криза с Холандия, Германия и други европейски държави заради недопускането на турски политици да провеждат предизборни митинги там. Като реакция срещу европейските държави, Анкара постави на карта споразумението за бежанците.

  Преди това турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че неговата страна може да преустанови спазването на сделката с Брюксел. В същото време турските медии съобщиха, че България е подсилила общата си граница с Турция с военни-ветерани.

Нападките на турски официални лица срещу ЕС продължиха с поредното недипломатично изказване на външния министър Мевлют Чавушоглу. По време на церемония за откриването на мост в Анталия снощи, той заяви, че Турция знае как да управлява Европа и на референдума за конституционните промени ще докаже това, като "й бие османски шут". Чавушоглу допълни, че ако ЕС не изпълни ангажимента си за либерализирането на визовия режим, пада споразумението за мигрантите.
  Същевременно, турски проправителствен вестник изобрази на първата си страница германския канцлер Ангела Меркел като Хитлер, определяйки я като "Г-жа Хитлер" и "Грозна лелка". Таблоидът "Гюнес" пусна рисунка на Меркел в нацистка униформа със свастики, с хитлеристки мустаци и с огнестрелно оръжие в ръка. Изданието обвинява Ангела Меркел, че използва Холандия, Австрия и Белгия, за да подклажда допълнително враждебността.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.