Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдиха диагнозата на двете жени и 2-годишното дете със съмнения за морбили

| обновено на 20.03.17 в 19:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Потвърдена е диагнозата морбили за 2-годишното дете от пловдивския квартал "Столипиново", което беше прието миналата седмица в инфекциозната клиника на Университетската болница в Пловдив. Това съобщи д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция.

От лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести в София са потвърдили заболяването и при двете жени, настанени в същата клиника. 

Едната пациентка е на 20 години и е от пловдивското село Златитрап, а втората болна е на 23 години и е от Чешнегирово.

Едната жена е майка на малко дете, което е във висок риск и ще бъде под наблюдение. Според епидемиолозите ситуацията  е сериозна, тъй като двете жени са били контактни с доста хора, докато са лежали в други отделения със съмнения за пневмонии и с катар на горните дихателни пътища, до преди да избият обривите. 

Все още се чака резултатът на 7-месечно бебе, също от "Столипиново", което не е измунизирано срещу болестта. Проф. Мариана Стойчева, началник на клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Свети Георги" каза, че поради възрастта  му бебето не е имунизирано и е със съмнение, че е заразено. 

В момента се издирват всички близки на болните, предприети са и необходимите противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването, подчерта д-р Троянчева, както и посочи, че тези, които подлежат на ваксина, ще бъдат ваксинирани, я другите ще бъдат под наблюдение 17 дни. 

При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар, категорични са от Регионалната здравна инспекция .


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна