Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия блокира износа на оръжие за Турция

Германия блокира износа на оръжие за Турция, след като през изминалата година министерството на икономиката в Берлин е спряло 11 доставки на боепрпаси и оръжия за южната ни съседка.

Макар Турция да е партньор от НАТО, правителството на Германия се отнася с все по-голямо внимание към продажбата на въоръжение за Анкара с оглед на ситуацията в страната, която се наблюдава в месеците след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. Това става ясно от отговор на Министерството на икономиката в Берлин на въпрос, отправен от депутата от „Левицата“ Ян ван Акен.

Правата на човека винаги имат особено значение при решенията за оръжейния експорт, се казва в официалния текст от икономическото министерство в Берлин. След юлския пуч правителството на ФРГ одобрява реализирането на сделки с Турция, само след проверка по отношение на външната политика и политиката за сигурност.

Обикновено правителството на Германия не възпрепятства продажбите на оръжия за страните от Алианса. Случаят с Турция обаче е различен, заради риска, че продаденото оръжие ще се използва в контекста на вътрешните репресии или кюрдския конфликт, се казва още в текста.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна