Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Йовчев: Имам идея, но не знам дали искам да стана президент на европейската федерация

Снимка: БФСГ

Българската федерация по спортна гимнастика ще кандидатства за домакинство на конгреса на европейската централа през 2019 година. Новината беше съобщена от Красимир Дунев – президент на БФСГ.

До началото на юни трябва да подадем документите за домакинство на конгреса, а до края на септември ще има яснота дали ще спечелим, заяви Красимир Дунев.

Вече имаме официално потвърждение от международната федерация, че от 1 до 3 септември във Варна ще приемем за трети път световната купа. Освен това и през новия олимпийски цикъл българи ще съдийстват на големи първенства – европейски, световни  и олимпийски игри. Цветана Добрева си потвърди най – високата първа категория. Димитър Митев вече е втора категория. Илия Янев, Здравко Куртев и Нели Танкушева запазиха досегашните си категории.

На европейското първенство в средата на април в Клуж (Румъния) решихме да бъдем представени от двама мъже – Христос Маринов и Мартин Ангелов и три жени – Валентина Рашкова, Грета Банишка и Десислава Тодорова, но това не е окончателния състав. Той може да претърпи промяна, допълни сребърният медалист от Игрите в Атланта.

Красимир Дунев и служебният министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева присъстваха на първия турнир „Йордан Йовчев“ за деца от 8 до 11 години, който се проведе днес в зала „Раковски“.

Сега децата набират скорост. Започват зоналните първенства. Съобразяваме се с вътрешния календар на федерацията. Този турнир съм го предвиждал много във времето, но сега реших да го направя. Наслаждаваме се на подрастващото поколение. Трябва да има такива турнири, за да мотивираме младите да спортуват, да бъдат физически активни. Има какво да покажат. За тази, най-малката възрастова група, вътрешният календар трябва да бъде обогатен, защото те нямат чак толкова състезания, каза патронът на турнира Йордан Йовчев.

По отношение възможността да се кандидатира за президент на европейската федерация на конгреса в края на годината олимпийският ни медалист допълни:

Не мога да кажа, че съм решен със сигурност на тази стъпка. Имам го като идея, но не знам дали искам да тръгна в тази посока, заяви Йовчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна