Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон е готов с преговорния екип за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Часове преди британският премиер Тереза Мей да обяви официално "развода" на Великобритания с ЕС, страстите в страната за доказване правотата на противниците или привържениците на Брекзит не стихват. Лондон обаче вече е готов с екипа, който ще води преговорите.

Утре започва началото на края на Великобритания в ЕС, както се изрази журналистът от "Скай Нюз" Майкъл Клифърд. Веднъж щом Тереза Мей обяви, че задейства член 50 от Лисабонския договор, започва процес, дълъг 24 месеца, до излизането на страната от организацията. Това ще стане утре, като според процедурата Брюксел ще бъде известен с писмо около 14.30 часа българско време.

Днес медиите продължиха да заливат с информации с мнения "за" и "против" Брекзит. Няколко депутати евроскептици напуснаха днешно заседание на междупартийната комисия за Брекзит в знак на протест срещу "мрачната картина", която, по техните думи, е обрисувана в проектодоклад за напускането на ЕС.

Междувременно Би Би Си публикава портрети на хората, които ще водят преговорите. Освен добре познатият вече министър за Брекзит Дейвид Дейвис, израснал като дете в общинско жилище в Южен Лондон и от борец за граждански свободи стигнал до министерски пост, това са още Оливър Робинс, Тим Бароу и Сара Хийли. Оливър Робинс ще бъде дясната ръка на Дейвид Дейвис. Още на 31 години той става първи личен секретар на Тони Блеър. Известен с умението си да води преговори, най-вече зад кулисите, той често в миналото е решавал трудни спорове между Даунинг стрийт и министерството на финансите. Дипломатът от кариерата сър Тим Бароу, който е посланик на Великобритания в Брюксел, има репутация на "костелив орех" при преговори, доказал това като посланик в Русия и Украйна. Освен това той познава добре "коридорите на властта" в ЕС. Сара Хийли е генерален директор на отдела на Дейвид Дейвис и отговаря пряко за реализацията на Брекзит. Тези, които я познават добре, казват, че тя е изключително интелигентна. Тя е учила модерна история и английски в престижния колеж "Модлин" в Оксфорд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна