Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кресненско е отровена почти цялата популация на защитения белоглав лешояд

Отровена е почти цялата популация на белоглавия лешояд в района на Кресна. Този вид е под специална закрила, тъй като е застрашен от изчезване и е включен в Чeрвената книга. 

С писмо до вътрешния министър Пламен Узунов екоминистърът Ирина Костова настоява за бързо разследване на отравянето. 

Eдна от мерките, които незабавно трябва да се вземат, е да се повиши контролът и да не се допуска поставянето на примамки с отрова. Капаните с отрова нанасят вреди на всички хищници, коментира Валери Георгиев, началник на отдел "Биологично разнообразие" в Националната служба за защита на природата:

Лешоядът е много важен за нашата природа. Това са санитарите на природата. Унищожават остатъците от умрели животни, което е от полза за човека, защото в по-голямата част от случаите това замества екарисажите, за които се дават много средства. Те спират развитието на заразите, стомашните им киселини неутрализират дори антракса.

Убиването на дивеч без разрешително или със забранени средства, както и незаконното унищожаване на защитени видове, са престъпления по Наказателния кодекс и се наказват с глоби, пробация или лишаване от свобода.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна