Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата повдигна обвинение на министър Семерджиев заради натиск върху директора на ИАЛ

| обновено на 03.04.17 в 12:30
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев е с повдигнато обвинение от прокуратурата, защото отправял заплаха за уволнение срещу директора на Изпълнителната агенция по лекарствата, ако не назначи посочен от него човек за свой заместник. 

До шест години затвор заплашват Семерджиев, ако бъде признат за виновен.
 
От прокуратурата оповестиха подробности по случая, като уточниха, че началото е на 20 февруари, когато Семерджиев възлага на шефа на Агенцията по лекарствата доц. Асена Стоименова да назначи негов човек за свой заместник. Той обаче се оказва с множество фирми и дейности, свързани с медицината. Това Стоименова е установила след проверка в Агенцията по вписванията и в интернет, след което преценява, че става дума за конфликт на интереси, и че този човек не е подходящ да бъде назначен на поста. 

В края на февруари има среща с въпросния човек на Семерджиев, пред когото Стоименова обяснява своите възражения – той твърди, че няма конфликт на интереси, тя остава на своята позиция и така до 24 март, когато в телефонен разговор между здравния министър и шефката на Агенцията по лекарствата тя отново се опитва да аргументира, че това назначение не е подходящо. Тогава Семерджиев, по думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, избухва и ѝ казва, че ако до 27 март не назначи неговия човек, ще я уволни: Мога да Ви уволня, мога и да Ви направя други неща, казал министърът и допълнил: Няма да ви слушам повече. Очаквам в понеделник този човек да бъде назначен. 

Според информацията, с която "Хоризонт" разполага, въпросният протежиран от Семерджиев човек е Боян Доганов

Тази сутрин здравният министър е бил в Следствието, където му е било повдигнато обвинение. Разследването се води от специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура. Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение "подписка". 

По повод обвинението на прокуратурата към Семерджиев председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов каза пред "Хоризонт", че през последния месец е имало напрежение около работата на Изпълнителната агенция по лекарства. Затова от фармацевтичния бранш са отправили до Министерството на здравеопазването писмо в подкрепа на директора ѝ доц. Асена Стоименова:
Агенцията по лекарства винаги е във фокуса на вниманието на всички управляващи и това вероятно е поредното доказателство, че тази агенция трябва ясно и категорично да бъде деполитизирана и да бъде отделена от подчинение на министъра на здравеопазването. В Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина няма позиция "заместник изпълнителен директор". Тази позиция съществува в правилника за работа и със структурата на агенцията и на този етап не виждам основание да се иска назначаването на подобна позиция на външен човек за агенцията.
Още детайли по темата чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени