Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда е констатирала десетки нарушения при санирането в Благоевград

Снимка: БГНЕС

Десетки  нарушения  на трудовото законодателство и изискванията за безопасност при санирането на жилищните блокове в Благоевград констатира областната Инспекция по труда.

Масовите проверки на фирмите, които изпълняват договори за саниране на сградите, започнаха след трагичния случай преди две седмици, когато работник падна от скеле и загина на място. Според доклада от проверката той е бил нает по граждански договор, не е имал лични предпазни средства и скелето не е било обезопасено. Нарушенията се повтарят и при следващите проверки на 15 обекта, където инспекторите са констатирали 68 нарушения, рискуващи живота на работниците и на минаващите в близост до сградите, повечето от които нямат надеждни огради. Директорът на Инспекцията по труда в Благоевград Славянка Симидчийска сподели и друг проблем: 

Често срещано явление е и отказа за съдействие от страна на работещите, които тръгват да бягат и отказват да попълват декларациите, които им раздаваме, за да установим дали имат сключени писмени трудови договори, работното им време и заплащането. Много проблеми имаме.

На три от обектите, които се санират, са издадени актове за спиране на дейностите, заради необезопасени скелета, десет са консттираните случаи на работа без трудови договори. В същото време Благоевград е обявен за лидер по изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Много от живеещите в тях обаче се оплакват от некачествена работа на фирмите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна