Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панихида в памет на жертвите от Санкт Петербург бе отслужена в Руската църква в София

| обновено на 04.04.17 в 13:51
Снимка: архив


Панихида в памет на жертвите от терористичния акт в Санкт Петербург бе отслужена в столичния храм „Свети Николай Чудотворец”, познат като Руската църква. На нея присъства и посланикът на Русия в България Анатолий Макаров. Десетки миряни също се помолиха за мира на душите на загиналите след взрива в метрото.

Преди заупокойната молитва руският посланик Анатолий Макаров осъди тероризма:

Това е безобразен акт на вандализма и тероризма. Това не е първият терористичен акт, който се случва. Съвсем скоро имаше актове в Англия и Германия, имаше и в Америка… Единствено съвместните ни усилия в борбата с терора ще ни помогнат да спрем страшното явление от 21 век.

Макаров благодари на българите за съпричастността към Русия заради трагедията в Санкт Петербург:

Искрено съм благодарен на всички български граждани за съболезнованията, които получаваме в посолството и за цветята, които поставяте на оградата на нашето посолство. Това е много приятно и трогателно, че България е с Русия в този момент. Приемете моите големи благодарности. Сърдечно ви благодаря!

Десетки вярващи се помолиха за душите на загиналите при атентата в руското метрото. И на двете станции преди Революцията е имало храмове, и двата са взривени, споделиха миряни.

След панихидата посланик Макаров и останалите вярващи се поклониха пред мощите на свети Серафим, които са в криптата на Руската църква, и за които се вярва, че са чудотворни.

Още по темата чуйте в репортажа на Марта Младенова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!