Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха София в сферата на иновациите

София бе отличена в сферата на иновациите. Платформата Кмета.бг, днес връчи отличия на общините, които полагат усилия за развитието на градовете в България. Столицата взе първа награда за постиженията си.

Общината разработва система за ранно предупреждение за замърсяване с фини прахови частици, която ще бъде готова за следващия зимен сезон. Работи усилено за подобряването на транспорта и планира в срок от 2 години да изгради 80 нови зарядни станции за електромобили. Също въведе в експлоатация система за управление на кръстовищата, чрез умни светофари. Предстои и въвеждането на цялостна електронна система за билети на градския транспорт. 

„Tech city - Поглед в бъдещето“ е първата по рода си среща между местната власт и технологични компании. Идеята е да се създадат по-добри партньорства и устойчиви, технологично развиващи се, умни градове, обясни изпълнителният директор на "Бранд медия, България" Боян Томов.

Посланикът на Холандия у нас Том Ван Оорсхот, връчи наградата на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Той отправи поздравленията си за напредъка на града в последните 3 години и посочи столицата за пример на останалите градове. Фандъкова отбеляза последните проекти, по които работят и как се развива столична община.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени