Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството прекрати процедурата за концесия на летище София

| обновено на 05.04.17 в 13:44
Снимка: БГНЕС

Правителството прекрати процедурата за концесия на летище "София". Говорителят на правителството Ирина Белчева съобщи за решението и препрати за мотивите към експертните анализи на Министерството на транспорта.

Служебният министър Христо Алексиев още преди седмица обяви, че процедурата ще се прекрати с основния мотив, че условията, поставени към концесионера, не обслужват обществения и държавен интерес. Според него, концесията ще доведе до отлив на пътници и до поскъпване на летищните такси. Не е направено достатъчно за популяризирането на процедурата, което води до слаб интерес.

През 2016-а година кабинетът „Борисов - 2“ обяви процедурата, като на два пъти се удължава срокът за подаване на оферти. Предвиждаше се срокът за отдаване да е 35 години и с първоначално концесионно плащане да се покрият дълговете на БДЖ към облигационерите. Нетната печалба за срока се изчисляваше на 1 милиард и 200 милиона лева.

Министър Алексиев обяви още, че не бива проблемите на едно дружество да се решават по подобна схема. Синдикатите също нееднократно призоваха концесията да бъде спряна, защото летище София е част от националната сигурност. БСП също искаше прекратяването й.

След като в официалния вестник на Европейския съюз бъде публикуван докладът за отмяната на процедурата за концесия на летище София, то той ще бъде оповестен и в България.

Министрите трябва да одобрят днес и прогнозното разпределение на разходите по подготовката и провеждането на българското председателство на Евросъюза. Предвижда се осигуряването на допълнителни разходи за тази година. По този повод пред "Хоризонт" вицепремиерът Деница Златева заяви:

Нашият бюджет е 50 милиона лева. През миналата година са изразходвани около 23 милиона лева. Сега стартираме с разпределение на останалите 50 милиона лева, но се надявам, че и колегите от следващото правителство, а и Народното събрание ще приемат последващо ПМС, за да се осигури и остатъчният необходим финансов ресурс.

На заседанието си министрите ще одобрят допълнителни разходи и по бюджета на Министерството на отбраната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна