Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална подвижна класна стая "Земното кълбо" гостува в Смолян за честването на Седмицата на гората

Снимка: Йорданка Петрова

Южноцентралното държавно предприятие в Смолян организира регионално честване на Седмицата на гората под мотото "Гората е живот". На официално тържество в присъствието на лесовъди и гости днес ще бъдат връчени традиционните награди "Лесовъд на годината“.

Уникалното съоръжение - подвижна класна стая "Земното кълбо" ще гостува в града за Седмицата на гората. В едно от фоайетата на Родопския драматичен театър учениците от местните училища ще бъдат ангажирани с образователен урок за дъбовите гори. По традиция на новия център в областния град ще бъдат дарени фиданки на физически лица и организации. Утре ще бъдат наградени победителите от съвместния конкурс със смолянската Регионална библиотека "Николай Вранчев" за изработване на макет и пано с природни материали.

Значение на крайречните гори и тяхното състояние е тазгодишният фокус в Седмицата на гората в мероприятията, организирани от Фонд за дивата природа. Опазването на изчезващия вид гори, които наподобяват непроходима джунгла, ако са в естествено състояние, е една от приоритетните дейности на неправителствената организация.

С помощта на регионалните дирекции по горите край Марица и Дунав вече са засадени над 55 хиляди фиданки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна