Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигранти от различни националности протестираха в бежанския лагер "Мория" на остров Лесбос

Снимка: БГНЕС

Мигранти от различни националности протестираха в бежанския лагер "Мория" на остров Лесбос. Те хвърляха камъни върху офиси и временните постройки, намиращи се в лагера. Има нанесени щети, пострадали няма. На месата полицията овладя безредиците.

Причина за напрежението на острова е предстоящото връщане в Турция на мигранти, които не отговарят на изискванията за бежански статут. Властите не позволяват на бежанците и мигрантите да напускат гръцките острови, докато не излезе решението на Комисията по закрила. Много от мигрантите не отговарят на условията за защита. В опит да достигнат до Европа пристигат хора от Пакистан, Индия и дори от Куба.

Островите Хиос и Самос също са арена на хулигански прояви на мигранти. Често те се свързват с трафиканти и правят опити да напуснат островите. На пристанищата се извършват щателни проверки на всички фериботи, пътуващи към централната част на Гърция. Бяха намерени мигранти, скрити в куфари, като най-често те се опитват да се скрият в тировете.

Министърът по миграция Янис Музалас предупреди, че бежанските лагери са претоварени и няма място за повече хора. Дори правителството обсъжда да бъдат създадени лагери от затворен тип.

Евродепутатът от "Сириза" Константина Кунева заяви, че всяко затваряне на границите в Европа позлатява трафикантите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна