Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на столичния квартал "Младост" на демонстрация в очакване на решението на СОС за местния референдум

Снимка: БГНЕС

Жители на квартал "Младост" протестират мирно пред Столичната община преди решението на Общинския съвет за провеждането на референдум срещу застрояването в квартала.  На контрапротест хора с имоти квартала, които от години не могат да ги реализират, изразиха несъгласие с приемането на мораториум върху строителството. 

След като комисията в Столичния общински съвет отхвърли искането на жителите на квартала за местен референдум, който да се произнесе по въпроса с продължаващото презастрояване на "Младост", от инициативния комитет за референдума обявиха началото на серия нови протести. Първият от тях се проведе в понеделник пред общината в "Младост" 3. Днес протестът се пренася пред Столичната община. Ето какво каза един от участващите в демонстрацията преди заседанието на Столичния общински съвет:

Проблемите са във всеки един квартал в София – има голямо презастрояване, липса на зелени площи, на паркове. Няма къде децата да играят, няма възможност за нормално правене на улици, на пешеходни пътеки. Като цяло София се презастроява абсолютно безразборно и ние сме тук днес, за да се противопоставим на това и да се уважи мнението на хората от "Младост", които искат референдум.

Към протеста се присъединиха и представители на други квартали в София в подкрепа на референдума.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна