Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си: Ударът на САЩ в Сирия е послание към Русия за решимостта на Тръмп да действа в кризисни ситуации

Снимка: Би Би Си

Дипломатическият кореспондент на Би Би Си Джонатан Маркъс заяви, че американският удар в Сирия е по-скоро послание към Русия за решимостта на Доналд Тръмп да действа в кризисни ситуации.

Анализирайки американското ракетно нападение в Сирия, Джонатан Маркъс заяви, че то е било добре премерено и определено носи послание към Башар Асад, що се отнася до употребата на химическо оръжие, както и че се радва на одобрението на мнозинството американци, които смятат, че това е трябвало да стане още през 2013 години при президента Барак Обама. Джонатан Маркъс обаче е на мнение, че ударът в Сирия не по-малко носи послание и за Русия:

До голяма степен това е послание колкото към Русия, толкова и към Дамаск. Доналд Тръмп, който е подложен на много критики и за неопитността му в подобни ситуации, реагира много решително още при първата криза.

Джонатан Маркъс допълни, че разликата между 2013 година и днес е, че режимът на Башар Асад тогава е бил силно разклатен, докато сега, благодарение на Русия и Иран, изглежда доста стабилен. Междувременно британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Лондон напълно подкрепя американския въздушен удар в Сирия. Той обаче избегна пряк отговор на въпроса дали британските сили са готови също за намеса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна