Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологията - ключов фактор за успешното образование и развитието на бизнеса

Какво приложение намира психологията в сферата на бизнеса и образованието? Потърсихме отговор на този въпрос от членове на Дружеството на българските психолози. Опитахме се да разберем и какво е развитието на психологията у нас като цяло. Интересуваме се също каква е връзката между нерешените проблеми на психическо ниво и физическата болка. 

Диана Добрева-Христова - представител на първата консултантска фирма в България, която е изградена изцяло от психолози, разкри повече за полифизиографските изследвания и корпоративната сигурност, с други думи приложението на т.нар. детектор на лъжата в сферата на бизнеса.

Стою Недин, член на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България говори за връзката между психология и бизнес развитието. Според него трябва да се повиши културата и разбирането за психологическата услуга като понятие. Той потвърждава схващането, че българинът е скептично настроен към нещо, което не може да се види и пипне, но времената се менят и нашите нагласи също следва да се променят.

Темата за приложението на психологията като наука в различни сфери на обществения живот разисквахме и с доц. д-р Маргарита Бакрачева - представител на Департамента по психология към БАН и университетски преподавател. Тя говори за приложението на психологията в сектора на икономиката и бизнеса, както и за трудното намиране на поле за изява на завършилите специалност “Психология“.

Според психолозите, хората, които управляват образованието на различни нива, започвайки от училище и достигайки и до парламентарни комисии, малко отчитат психологията. Това е една от причините за неудачите в тези сфери.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени