Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Спрягат Явор Нотев от "Атака" за шеф на парламента. Цецка Цачева може да е правосъден министър, а бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев - вътрешен министър. Това прогнозира вестник "Стандарт" след вчерашните преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ и Обеднените патриоти. Всекидневникът допълва, че като сигурен вицепремиер и министър на отбраната се е завъртяло името на Красимир Каракачанов. 

"Кабинетът шумно махна и тихо връща правилата за интеграция на бежанците", коментира на първата си страница вестник "СЕГА". Изданието пише още, че "след като предизвикаха куп скандали и бурни еврокритики с отмяната на наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденците, правителството вчера пусна за обществено обсъждане нова такава, която, на практика, по нищо не се отличава от предишната". Изданието дава пример като посочва, че "кметовете ще продължат да заявяват доброволно, че искат бежанци и ще могат да сключват договори с тях за една година. Точно заради това правило до момента няма нито един интегриран бежанец - нито един кмет не е поискал да приеме бежанец, констатира всекидневникът. 

"Искат психолози във всяко училище", пише вестник "Труд". Пред изданието председателят на синдикат "Образоване" Юлиян Петров настоява за промени в законодателството, с които във всяко училище да има поне по един психолог с цел справяне с агресията. Според него "това е превенцията на отрицателните процеси в училище, а когато се стигне до агресия, побой между ученици, обида на учител, побой над учител, тогава ни трябват и друг вид мерки, насочени към ученика агресор", посочва още Юлиян Петров пред "Труд".

"Пещерите гълтат над 840 хиляди лева от туристи. Харчат ги за парапети, лампи и екскурзоводи, съобщава вестник "Монитор". Данните за печалбата  от входни такси са за 9-те най-популярни пещери у нас през миналата година. Около 220 хиляди души са разгледали галериите на подземните природни забележителности като влизането в тях струва между 3 и 7 лева за възрастните, а за деца и пенсионери входът е двойно по-евтин. Най-посещаваните пещери са Дяволското гърло и Съевата дупка, уточнява "Монитор".

Днес броят врабчетата, които са намалели с 30% за 10 години, съобщава вестник "24 часа". Кампанията е организирана от Българското дружество за защита на птиците, а работата на доброволците ще бъде да запишат колко от пернатите са видели за 10 минути между 9 и 12 часа и после да качат данните на специално създаден за целта сайт.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна