Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-мощният парен локомотив в Европа потегли от София към Кюстендил

| обновено на 08.04.17 в 12:46

Министърът на туризма Стела Балтова даде началото на дебютното туристическо пътуване с най-мощния парен локомотив в Европа, наречен "Баба Меца".

Ретролокомотивът тръгна от първи коловоз на Централна гара-София по първият туристически пакет по маршрут София-Кюстендил.  Влаковата композиция от Централна гара беше изпратена от лазарки. С подкрепата на Министерството на туризма на гарата на Кюстендил пътниците пък  бяха посрещнати от програма и екскурзоводи. В неделя на Цветница локомотивът ще пътува до Черепишкия манастир.

СнимкаСпоред Министерството на туризма атракционните пътувания с ретроподвижния състав на БДЖ ще доведат до по-висока посещаемост от български и чуждестранни туристи на населените места, на които има ж.п.спирки и гари.

Ние знаем, че това може да се превърне оттук насетне в една много добра инициатива на туроператорите, за които едно туристическо пътуване от над 3500 евро за една седмица,
заяви министър Балтова при старта на дебютното туристическо пътуване. 

Само три български и един туроператор от Великобритания предлагат в чужбина пакети за атракционни пътувания с БДЖ. Специална заявка за билети е имало от семейство от Великобритания, които са пристигнали у нас по повод пътуването с ретролокомотива "Баба Меца".

СнимкаПристиганията на летище София за великденската седмица бележат 22 % ръст спрямо миналата година, коментира още министър Балтова, както и уточни, че от пазари като Италия и Испания ръстът е повече от 40 процента:

Много българи избират България за великденските празници. Тези, които са на възраст между 15 и 25 години , над 54 % от тях декларират по нашето проучване , че ще останат в България, а само 22 процента декларират , че ще отидат извън страната.

СнимкаМашинистът на "Баба Меца" Ангел Алексиев, който е участвал във възстановяването на машината, посочи:
Той е произведен единствено и само за България. Като го погледнеш, той е къс локомотив, а някак си натрупан, тежък локомотив. Само визуално като го погледнеш с тези много колела ще кажеш, че това е сила огромна.

Поради големия интерес към атракционното пътуване БДЖ добавя към влаковата композиция и царски вагон от състава на "Корона експрес", който ще бъде на разположение на всички пътуващи да го разгледат. Историк от компанията ще отговаря на въпросите на пътниците. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна