Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекс Тилърсън и Сергей Лавров са разговаряли по телефона по повод американския въздушен удар в Сирия

Рекс Тилърсън и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руският външен министър Сергей Лавров са разговаряли по телефона по повод американския въздушен удар в Сирия. В петък САЩ извършиха ракетно нападение по военната база Шайрат, като обясниха действията си с организирана от сирийския режим химическа атака в провинция Идлиб, при която са загинали десетки хора. Според руското външно министерство Лавров заявил на Тилърсън, че нанесените от Вашингтон ракетни удари в Сирия работят в полза на екстремистите. Лавров потвърдил позицията на Москва, според която твърденията, че сирийската правителствена армия е употребила химическо оръжие,а не съответстват на действителността

Според руското външно министерство Лавров заявил на Тилърсън, че нанесените от Вашингтон ракетни удари в Сирия работят в полза на екстремистите.

По-рано от Белия дом отказаха да коментират вероятността от продължаване на ракетните удари срещу Сирия. По повод евентуални следващи действия на президента Тръмп говорителят му Шон Спайсър посочи:

Той няма да съобщи по телеграфа следващия си ход, но мисля, че стъпките ни бяха много решителни, оправдани и пропорционални. Президентът беше убеден, че трябваше да ги предприема. Това изпрати много силен сигнал не само на Сирия, но и на целия свят - заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

В интервю за телевизия "Си Би Ес" държавният секретар Тилърсън каза, че главният приоритет за САЩ в Сирия е поражението на групировката "Ислямска държава":

Поражението на групировката и ликвидирането на нейния провъзгласен халифат ще премахне една заплаха не само за Съединените щати, но и за стабилността на целия регион. Щом веднъж заплахата от "Ислямска държава“ бъде елиминирана или намалена, мисля, че ще можем да обърнем вниманието си към директно стабилизиране на ситуацията в Сирия - заяви държавният секретар на САЩ. Тилърсън е уверен, че ще успее да събере различните страни в конфликта на масата за преговори, за да започне процес на политически дискусии. По думите му подобни дискусии ще изискват участието на президента Башар Асад и неговите съюзници, основният от които е Русия. 

Свалянето на сирийския президент Башар Асад от власт е приоритет на САЩ, заяви американският постоянен представител в ООН Ники Хейли. Пред телевизия "Си Ен Ен" тя каза:

Моралното петно върху режима на Асад вече не може да остане без отговор. Неговите престъпления срещу човечеството повече не могат да бъдат посрещани с празни думи. Време беше да кажем "Стига!“, но не само да го заявим. Време беше да действаме. Башар Асад никога вече не трябва да използва химически оръжия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени