Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от Г-7 не са се споразумели за нови санкции срещу Дамаск или Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри от Г-7 не са успели да се споразумеят дали трябва да бъдат налагани нови санкции на сирийския президент Башар Асад или съюзника му Русия. Това заяви италианският външен министър Анджелино Алфано.

В момента няма консенсус за нови санкции като ефективен инструмент, обясни Алфано в края на двудневната срещата на министрите в италианския град Лука.

По-рано британският първи дипломат Борис Джонсън повдигна темата за санкциите по време на разговорите в Лука, припомня Франс прес.

Външните министри на страните от Г-7 смятат, че не може да има мирно решение на кризата в Сирия, докато президентът Башар Асад е на власт, каза междувременно френският първи дипломат Жан-Марк Еро. Той обясни, че министрите са постигнали съгласие, че в Сирия не е възможно бъдеще с Башар Асад.

Относно Москва Еро заяви, че Г-7 ще каже на Русия много ясно, че лицемерието трябва да спре. Според френския министър Москва трябва честно да се включи в политическия процес, за да бъде намерено мирно решение.

Американската въздушна атака срещу сирийска военна база миналата седмица е предоставила малък прозорец на възможност, за да се опитаме да спрем конфликта, допълни Еро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна