Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската централна банка запази отново основната си лихва в рекордно дъно от 0,5%

Централната банка на Канада запази отново без промяна основния си лихвен процент в рекордно дъно от 0,5%, посочвайки, че неотдавнашното засилване на икономическите данни може би се дължи на временни фактори и поради това е преждевременно да се обяви, че канадската икономика вече се намира на по-стабилна основна, превъзмогвайки напълно шока, провокиран от срива на цените на суровините преди години.

Докато неотдавнашният отскок на брутния вътрешен продукт е окуражаващ, прекалено рано е да се направи заключение, че икономиката се намира на пътя на устойчив растеж, посочи Централната банка след края на днешното редовно заседание.

Тя направи и доста добра възходяща ревизия на прогнозата си за икономическия растеж през 2017 година до 2,6% спрямо предходна оценка за повишаване на БВП с 2,1 на сто. В същото време се очаква БВП да нарасне с цели 3,8% през първите три месеца на годината, което да бъде последвано от растеж с 2,6% през периода април – юни. Въпреки икономическия подем през първото и второто тримесечие Централната банка прогнозира забавяне на растежа през втората половина на годината и залага на икономическа експанзия от малко под 2% през 2018-а и 2019 година.

Банката предупреди за възможността от по-рестриктивна търговска политика от страна на САЩ, която може да възпрепятства ентусиазмът на канадските компании да увеличат капиталовите си разходи, въпреки че някои от тях вече достигат своя производствен капацитет при набиращо скорост глобално търсене. Размахът и степента на възможната нова търговска политика на САЩ представлява съществен източник на несигурност, предупреди Централната банка, визирайки факта, че три четвърти от канадския износ, равняваща се на около 20% от БВП на страната, е в посока САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна