Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски политолог: Брекзит е резултат на британската идентичност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският професор Джон Къртис твърди, че основната причина за гласуването за Брекзит е, че британците не се смятат за европейци, което може да се отчете като грешка на ЕС, че не е направил достатъчно да приобщи британците към европейския проект.

Джон Къртис, който преподава политика в Университета в Стратклайд, заяви, че Брекзит е резултат на британската национална идентичност. По време на конференция професор Къртис очерта причините за провала на европейския проект във Великобритания: Съдбоносните провали на европейския проект във Великобритания през последните 40 години, се дължат на едно и също нещо – много малко от нас британците се чувстват европейци. Ние нямаме това  чувство за идентичност. Само един на всеки осем от нас би се идентифицирал като европеец. При това положение винаги изниква въпроса, доколко легитимно е Брюксел да ни казва какво да правим.

Професор Джон Къртис твърди, че ако британците са имали усещането, че са част от този евроепйски проект, вероятността да се случи Брекзит е била значително по-малка. Ако се чувствахме част от този по-всеобхватен проект, тогава щяхме да сме по-склони да приемем идеята, че участваме в процеса на вземане на решения, в който суверенитета отстъпва на по-заден план. Ако нямате това основополагащо чувство за идентичност, този проект винаги е уязвим.

По време на кампаниите преди референдума миналия юни, много от привържениците на напускането на ЕС решиха да гласуват за Брекзит, защото това ще позволи на страната да установи по-голям контрол по границите и върху законите. Джон Къртис обясни и това с идентичността. Тази идея за връщане на контрола  е основно за поемане на контрола над миграцията, върху границите, контрол кой може да идва тук и ние да можем да решаваме какви са правилата. Хората, които подкрепят поне една от тези сфери на контрол, много лесно са готови да приемат целия пакет, смята проф. Къртис.

Междувременно днес паламентарна комисия излезе с доклад, в който освен, че се се казва, че сайтът за регистрация за онлайн гласуване в референдума вероятно е бил обект на кибератака, се твърди също, че правителството на Дейвид Камерън изобщо не е било подготвено да приеме вот за напускане на ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна