Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Льо Пен ще преговаря за замразяване на Шенген

Марин льо Пен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конкретни мерки с незабавен ефект върху ежедневието - така крайната националистка Марин льо Пен определя първите си действия, ако на 7 май бъде избрана за президент на Франция.

Давам шест месеца за преговори, в края на които вие ще решите с референдум дали да членуваме или не в Европейския съюз, обявява тя в предизборния си видеоклип. Кандидатката се ангажира в този срок да преговаря за замразяването на Шенгенските споразумения за свободно движение в ЕС и връщането на контрола по френските граници.

Льо Пен обещава още в двумесечен срок да експулсира всички чужденци, поставени под наблюдение заради радикализация, и да отнеме френското гражданство на осъдените за джихадистка дейност.

Сред десетте приоритетни мерки на Льо Пен са включени и премахване на медицинската помощ за нелегални мигранти, въвеждане на принципа на национален приоритет, намаляване на данъка върху ниските доходи и връщане на пенсионирането на 60 години след 40 г. осигурителен стаж. Всяка секунда от мандата ми ще бъде в полза на Франция и французите, уверява националистката.

Амбициозният график на Льо Пен изглежда невъзможен, коментира днес вестник "Льо Паризиен". Какъвто и да е изборният резултат, повечето мерки ще изискват одобрението на бъдещото Национално събрание, което ще встъпи в длъжност едва на 27 юни. Съмнително е също, че действищият Сенат би дал зелена светлина на предложенията.

12 дни преди първия изборен тур Марин льо Пен води убедително във всички социологически проучвания. Ако достигането ѝ до балотаж изглежда сигурно, на него тя би загубила битката за президентския пост, който и да е кандидатът срещу нея.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна