Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествени църковни служби на български език в Кипър посрещат Възкресение Христово

Снимка: Бранислава Бобанац

Българският Великден в Кипър започва тази вечер с първото празнично богослужение през Великата седмица. На Разпети Петък сутринта сънародниците ни могат да се поклонят пред Светата плащаница на специалната служба по нейното изнасяне, а през целия ден желаещите ще могат да минат под масата с нея. В петък вечерта е и службата за Опело Христово. На Велика Събота българите на острова ще могат заедно да запалят свещите си от Благодатния огън и да се поздравят в полунощ с "Христос Возкресе!". Празниците продължават с Възкресната Св. Божествена литургия и с отбелязването на Второ Възкресение в неделя.

Празничните богослужения на български език в Кипър се извършват от 33-годишния български свещеник отец Станислав Симеонов в град Паралимни на източното крайбрежие на острова.

За четвърта поредна година сънародниците ни в Кипър честват по този начин Възкресение Христово. Службите на български език станаха традиция за големите християнски празници като Рождество Христово, Богоявление, Цветница. Те се превърнаха в истински празник на българщината и на българския дух.

В дните преди празника децата от българските училища в Кипър пресъздаваха народностните традиции за него и майсториха великденски украси. Български фурни на острова предлагат на сънародниците ни български козунаци.

Следващия голям празник в обредния календар на народа ни - Гергьовден, за първи път ще бъде посрещнат в Кипър с голям български събор “Гергьовден”, който ще се състои на 6 май в крайбрежния град Лимасол. Той ще продължи цял ден и в него ще участват изпълнители на народна музика, народни певци и танцьори от България и живеещи в Кипър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени