Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЧ „Пробуда – 1906 г.“ в с. Никола Козлево грабна голямата награда на Платформа АГОРА

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Народно читалище „Пробуда – 1906 г.“ в с. Никола Козлево спечели голямата награда на Платформа АГОРА. Конкурсът оценява читалищата, които представляват обединителен център на местните хора, които са активни и дейците им се отличават с иновативно мислене.

Специално жури предварително определя 5 финалиста в категориите: - „Общност в развитие"; - „Солидарност и хуманност"; - „Изкуство и култура за развитие"; - „Перспективи за израстване"; - „Най-продуктивно партньорство". На церемонията по награждаването петте читалища представиха своите проекти. След това самите участници и гостите на събитието избраха с анкета победителя.

С проекта си „Водното богатство на земите между Лудогорието и Добруджа“ НЧ „Пробуда - 1906г.“ обединява хората от Никола Козлево да картографират 27 кладенеца в региона. Децата от селото събират стари семейни снимки около кладенците, менци, бъклици, записват семейните истории за построяването на кладенците.

Кладенците са много дълбоки, иззидани са отвътре, с циментови капаци отгоре. Ние вече ги открихме къде са. Интересното е, че всеки кладенец има име, а името на кладенеца е името на фамилията, което го е стопанисвала много години и които са си построили къщите около кладенеца,каза в „Преди всички“ председателят на читалището Иванка Семерджиева и поясни, че идеята сега е да се изследва водата от тези кладенци дали е добра за пиене и поне един от тях да бъде действащ.

Целта е водата да бъде една от  атракциите в бъдеще и да се направи алея на родовете, които са оценили това водно богатство, каза още Семерджиева.

Още подробности в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна