Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научно потвърдено: Бирата е антиоксидант

Снимка: pixabay.com

Вече има научни доказателства, че бирата, освен приятна напитка в летните, а и в зимните, дни, може и да бъде полезна, дори някои видове действат като антиоксидант. Непастьоризираната и нефилтрирана бира, произведена във фабрични условия е микробиологично чиста, обяви научен колектив от Центъра по биология на храните и Института по криобиология и хранителни технологии. Заключението е резултат на двугодишни проучвания върху качествата и показателите за оценка на риска на нефилтрирани и непастьоризирани марки пиво в страната.

Проведените от научния екип експерименти отново потвърждават, че съдържанието на полезни вещества в пивото и микробиологичната чистота силно варират в зависимост от технологията на производство и използваните суровини. Изследвани са 12 марки местни и вносни бири, произвеждани от микропивоварни, които варят т.нар. „крафт“ или „занаятчийски“ бири с предимно горна ферментация и от 4 големи пивоварни, които произвеждат непастьоризирани и нефилтрирани пива с долна ферментация.

Това, което обединява цялата категория е, че основните суровини за производство на пивото са малц, хмел, пивни дрожди и вода.  Тези естествени съставки съдържат ценни биологично активни съединения – антиоксиданти, вторични метаболити с антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие, фитоестерогени, минерали и др.

Д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните и съавтор на изследването, отбелязва, че напоследък често се твърди, че присъствието на живи дрожди в бирите е фактор за натуралност и здравословност, защото в тях има повече антиоксиданти и витамини, които се отделят от дрождите.  „Проведените у нас изследвания показват обаче, че не всички занаятчийски бири са „живи“, а в други има нежелани за органолептиката на пивото дрожди”, категоричен е ученият.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна