Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветникът на Белия дом по националната сигурност заяви, че САЩ разработват варианти на реакция на провокацията на Северна Корея

| обновено на 17.04.17 в 07:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Хърбърт Макмастър каза, че днешният неуспешен ракетен опит на Северна Корея е провокация и САЩ разработват със съюзниците си, включително и с Китай, различни варианти на реакция, предаде Ройтерс.

Макмастър, който е на посещение в Афганистан, каза пред американския телевизионен канал Ей Би Си, че действията на Пхенян  "съответстват на модела на провокативно, дестабилизиращо и заплашително поведение". Според генерал Макмастър "сега има международен консенсус, включително и от китайското ръководство, че това положение не може да продължава".

Президентът даде ясно да се разбере, че за Съединените щати и техните съюзници и партньори в района е неприемливо да живеят под заплаха от един враждебен и разполагащ с ядрено оръжие режим, подчерта Макмастър.

Макмастър обвини също Русия, че подкрепя на режима на Башар Асад, който според него е отговорен за продължаване на конфликта в Сирия. По думите на генерала, конфликтът се е разпространил в Ирак, а последиците му са били почувствани от съседните държави и от Европа. 
  Отделно помощникът заяви за „подривната дейност“, която Русия осъществявала в Европа, без да уточни в какво се изразяват тези действия. Макмастър изрази надежда, че ще бъдат намерени области за взаимноизгодно сътрудничество и постепенно подобряване на двустранните отношения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна