Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва записването на ученици в първи клас

Снимка: БГНЕС
От днес започва записването на ученици в 1-ви клас. За учебната 2017 - 2018 година децата се приемат по нови критерии, приети от общинските съвети. Пред столичното 120 училище - едно от предпочитаните в столицата, тази година липсват опашки. Родители, нетърпеливи да запишат децата си, споделиха:

Няма кой знае какви усложнения, може би някои формулировки в заявлението, но нищо по-страшно и различно от предишни години.

Няма нещо, което да ме притеснява, но доколкото разбрах, входящият номер се гледал при равен брой точки - казаха родители от столичното 120-то училище.

По информация на "Хоризонт", опашка има пред столичното 133-то училище.

Началникът на Столичното управление на образованието Ваня Кастрева коментира, че критериите са единни за всички общински училища:

Хубавото в настоящата система за прием е, че говорим за прилежаща територия на училището, независимо от това къде минава границата на административния район.

Допълнителните критерии за прием идентифицират конкретните училища. При нас няма постъпили сигнали за това, че времето на подаването на заявлението е като елемент от допълнителния критерии, заяви Кастрева и призова хората да подават сигнали в случай на нередност.

Паралелките за първокласници са до 22 деца, а при необходимост и капацитет на класните стаи могат да бъдат разширени до 24, допълни тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна