Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има задържан за стрелбата във Фресно

Снимка: БГНЕС

Трима души загинаха и един е ранен след стрелба в централната част на Фресно, Калифорния във вторник. Малко след началото на стрелбата властите задържаха мъж и обявиха, че  случилото се вероятно породено от расова омраза. И тримата загинали са бели мъже.

Жителите на Фресно продължават да показват съпричастност към семействата на загиналите и пострадалите. След като вчера десетки се стекоха  с послание за мир, днес местни телевизии показват запалени свещи пред мястото на едно от убийствата.

Според информацията на органите на реда заловеният за стрелбата – 39 годишният Кори Али Мухамад е изстрелял 16 куршума в продължение на по-малко от две минути. Шефът на полицията във Фресно Джери Дайър заяви, че системата за разпознаване на изстрели е регистрирала стрелби на четири различни места в града.

Дайър допълни, че атаката изглежда да е на расова основа. Профили в социалните мрежи на заловения индикират, че той е изпитвал омраза спрямо белите и властите. Полицията коментира, че случилото се може да е било породено от публикуването на снимката е медиите на Мухамад във връзка с убийство на охранител в мотел миналата седмица. Смята се, че Мухамад е имал намерение да убие колкото се може повече хора преди да влезе в затвора.

В. "Лос Анджелис Таймс" цитира бащата на задържания, според когото синът му е смятал, че в Америка има война между чернокожи и бели.

Федерални агенти се присъединиха към разследването като до момента оръжието на престъплението все още не е открито.

Темата за престъпления от омраза  е една от най-чувствителните в страната. През изминалите няколко месеца атаки от този вид се превърнаха във водещи новини. В това число – заплахи срещу еврейски центрове и убийството на двама индийци в бар в Канзас. Миналия месец полицията в Ню Йорк арестува Джеймс Джаксън, който е заподозрян в убийство на расова основа на възрастен чернокож мъж. Според полицията Джаксън е пътувал от Балтимор до Ню Йорк с идеята да убива чернокожи.

Подобни инциденти доведоха до обмисляне на промяна в законите за налагане на по-строги наказания за престъпления от омраза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна