Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението между ред и страст в драматургичните изследвания на сър Питър Левин Шафър

БНР Новини
Колаж: Даниела Манолова
На четири уши е една от зрелите пиеси на Питър Шафър (на снимката вдясно), в чието сърце  е кодирано вечното противоречие между  освободеното и централизираното, между пищното и сухото, между Снимкачувствата и номенклатурата. Пиесата е написана като първата половина  от проект в две части с название ThePrivateEar/ThePublicEye (На 4 уши/В центъра на общественото внимание), две пиеси, всяка от които „работи“ с трима протагонисти.
Премиерата е през май 1962 година в Globe Theatre (с днешно наименование Gielgud Theatre) в  Лондон. В ролята на Дорийн е Маги Смит/Maggie Smith, която, тогава на 27 години, получава Наградата за главна женска роля. Маги Смит е ключова фигура в британската култура в продължение на шест десетилетия, произведена е Дама от кралица Елизабет II през 1990 година за заслуги към сценичните изкуства, а през 2014 година получи от кралицата Ордена Companion of Honour/Кавалер на честта за изключителни заслуги към развитието на драмата. Официалното лого на ордена гласи: В действията верен и в честта неопетнен.  В ролята на Боб в първото представление на На четири уши е Кенет Уилямс/Kenneth Williams. 

Възхитително... ловко заплетено, развеселяващо забавно. – е най-кратката рецензия на пиесата, направена в "Ню Йорк Хералд Трибюн".
Постановката на Радиотеатъра на БНР е направена от режисьора Георги Темелков с участието на Аня Пенчевa.
Питър Шафър ще бъде представен с две пиеси в нощния ефир на програма „Христо Ботев“. На 30 април от 2.20 часа ще излъчим На четири уши. На 4 и 5 май от 2.00 часа ще чуете двете части на Амадеус.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени