Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Гигова: Аз съм една щастлива жена, изживяла годините си до тук със сбъднати мечти

4
Снимка: БГНЕС

Легендарната Мария Гигова, която днес навършва 70 години, на 4 май ще бъде удостоена с орден Стара планина Първа степен. Президентът Румен Радев издаде указ първата ни трикратна световна шампионка по художествена гимнастика да получи отличието за изключително големите заслуги за развитието на спорта у нас.

Аз успях да изявя таланта, който притежавах. Успях да покоря тези върхове, които малко гимнастички са покорили. Успях да изградя от себе си един добър човек. Да гледам позитивно на нещата. Да иградя едно семейство, сега вече имам и внук. Аз съм една, може да се каже щастлива жена, която е изживяла годините си до тук със сбъднати мечти, това заяви специално за БНР Мария Гигова.

Останах земна, каквато бях в детските си години. Не се промених в това отношение. Въпреки огромната популярност, на която се радвах през годините, аз успях да бъда Мария, такава, каквато съм, допълни легендарната ни гимнастичка.

Цялото интервю с Мария Гигова можете да чуете утре в предаването "Спорт и музика".

Във феноменалната си спортна кариера Мария Гигова е отличена с титлата "Гимнастичка на 20-и век" на Международната федерация по гимнастика и на Българската федерация по художествена гимнастика. Тя е носител на титлата "Жена на годината 2000" на Кеймбриджкия Биографичен център.

Член на Техническия комитет на Международната федерация по гимнастика и бивш негов вицепрезидент, настоящ член на Управителния съвет на БФХГ и неин бивш председател. Била е член на Изпълнителния комитет на ЕСГ и Балканския съюз по гимнастика, член на Българския олимпийски комитет и негов спортен директор, депутат в 39-ото Народно събрание на Република България

Официалното честване на юбилея ще бъде по време на турнира за Световната купа от 5-и до 7-и май в София. Тогава у нас пристигат най-големите имена в този спорт. Потвърждение, че ще присъства на тържествата, е изпратила и голямата Ирина Винер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна