Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален концерт в зала „България“ с Мария Принц и Маргарита Грицкова

БНР Новини
Мария Принц (вляво) и Маргарита Грицкова.

На 24 април в камерна зала „България“ ще изнесат концерт пианистката Мария Принц и певицата Маргарита Грицкова, мецосопран. Това е вторият концерт от поредицата „Мария Принц със звезди от интернационалните сцени и солисти на Софийската филхармония“. Концертът е в две части – първата с творби на Моцарт и Малер, а втората – Рахманинов, Чайковски и Римски-Корсаков. В концерта ще вземе участие и Михаил Живков – кларинетист от Софийската филхармония.
В „Метроном“ разговаряхме с Мария Принц за целия проект, за разочарованията и за предстоящите срещи. „За известно време ще спра с концертите в България“ – каза тя. Обясни, че за нея е необяснимо защо в залите няма публика. Не е обидена, но мисли, че временно ще се оттегли от музикалния живот у нас. Да припомня, че благодарение на Мария Принц в България няколко рецитала в София, Пазарджик, Стара Загора и Русе изнесе една от най-големите оперни звезди баритонът Матиас Гьорне, тук гостува с кларинетиста Андрю Маринър, със Селин Моане – обой, Софи Берти Галонг – фагот, а през юни ще бъде отново в София заедно с Роберт Ноч – виолончело.
Маргарита Грицкова е солистка на Виенската държавна опера от 2012 г. Преди това веднага след завършването на Консерватория в Санкт Петербург тя сключва договор с театъра във Ваймар, Германия. Една от първите ѝ роли още като студентка е Кармен под диригентството на Марис Янсонс, но все още това е роля, която предпочита да пее рядко. Ще я представи във Виена през януари 2018 г. В началото на кариерата си тя изпълнява малки роли, но бързо натрупва опит, а богатият ѝ глас с блестящи височини я прави превъзходна изпълнителка на Росиниевите героини – Розина, Анжелина и др. Маргарита все още предпочита да пее Моцарт и Росини, но постепенно поема и по-тежки роли.

Чуйте разговорите на Светлана Димитрова с Мария Принц и Маргарита Грицкова.

.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна