Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Антон Мартинов композира „бароченица“ за Music for Two - 2

БНР Новини
Антон Мартинов
Снимка: личен архив

Антон Мартинов е най-завършеният музикант, когото познавам: превъзходен цигулар, отличен пианист, композитор и диригент - какво повече може да се желае, всичко това в една личност!
                                                                                                                   Иври Гитлис
Антон Мартинов е цигулар, пианист, органист, диригент, композитор, преподавател по музика, владее свободно няколко европейски езика, след името му върху афишите се изписват две държави -  Русия и Франция. Инструментът, на който свири, е оригинал на Николо Галиано от 1732 г. В момента проф. Мартинов е в журито на юбилейния 25-и Международен конкурс за инструменталисти и композитори, посветен на Деня на земята (с артистичен директор проф. Жени Захариева). Програмата на Мартинов в София, освен участия в концерти , включва и майсторски клас по цигулка. Името на музиканта с международна известност  напоследък прозвуча в предаването „Артефир” във връзка с албум, който представихме – Music for Two (Музика за двама), записан заедно с българската цигуларка Кремена Николова. Самата Кремена пък стана известна с особено успешния Коледен фестивал за барокова музика , който организира вече три поредни години във Венеция - San Martino a Natale.
Записан е вторият албум от поредицата Music for Two с барокови шедьоври и авторски произведения на Антон Мартинов. За него композиторът създаде „бароченица“ , съчетавайки характеристиките на бароковата музика и на българската ръченица. Очаква се дискът да се появи на европейския музикален пазар през май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени