Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oбезценка на канадския долар, след като САЩ обяви, че ще наложи мита върху вноса на дървесина от Канада

Канадският долар се понижа рязко спрямо американския си събрат, след като търговският секретар на САЩ Уилбър Рос обяви, че администрацията на Белия дом ще наложи 20-процентно мито върху вноса на иглолистна дървесина от Канада.

Според Рос налагането на новата данъчна тарифа е в резултат на продължили от доста време насам диспути между двете страни и не е начало на търговска война с Канада. Трябва обаче да се има предвид, че меката дървесина, внасяна от Канада, е основен материал за строителството на жилища в САЩ, като новите мита ще засегнат внос на канадска дървесина за около 5,66 млрд. щатски долара.

Този ход на американската администрация създава напрегнат тон в момент, когато двете страни и Мексико се подготвят за предоговаряне на 23-годишното споразумение за свободна търговия в Северна Америка, известно като NAFTA.

Търговският министър на САЩ също така посочи, че Доналд Тръмп се придържа към обещанията преди изборите, че ще държи Канада отговорна за нечестни търговски практики като тези, които например вредят на американските млекопроизводители. В подобен дух беше и днешен "туит" на президента Тръмп, че Канада прави доста труден бизнесът на нашите млекопроизводители в Уисконсин и в други гранични области. Ние не искаме това. Гледайте!.

Подновените страхове за възможна търговска война с втория най-голям търговски партньор на САЩ доведе до рязка обезценка на канадския долар, като той се понижава с 0,75% към 14-месечно дъно от 1,3613 "канадеца" за един американски долар (най-ниско ниво на канадската валута от февруари 2016-а година).

Допълнително негативно влияние върху канадската валута оказва и слабостта на петролните цени през последните няколко дни на търговия с оглед на факта, че петролът представялва една от основните експортни суровини на Канада.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна