Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От следващата година специалността "Право" ще се изучава само редовно, реши кабинетът

Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища

| обновено на 26.04.17 в 15:19
Снимка: БГНЕС

За следващата година държавната поръчка за прием на студенти е намалена с 8 процента. За някои специалности обаче има увеличение. Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 хиляди и 500 студенти, реши  правителството.


През тази година се очаква 54 300 младежи да завършат средно образование. Приемът във висшите училища е съобразен с намаления брой деца. Завишават се бройките по професионални направления математика, информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, както и в пет новооткрити професионални направления: здравни грижи, биотехнологии, изобразително изкуство, музикално и танцово изкуство, история и археология

В държавните ВУЗ-ове срещу заплащане ще могат да се обучават 12 000 младежи. В частните приемът ще е за 16 000. Определени са 1 000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми. 

Средно с 13,6 процента се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища. В 14 университета няма промяна в таксите. В 4 се намаляват таксите за някои от специалностите.

Специалността "Право" ще се изучава само редовно от следващата година, реши още правителството. Аргументите за новата наредба обясни говорителят на кабинета Ирина Белчева: 
Междуведомствена работна група констатира съществено различие в нивото на знания при студентите редовна форма на обучение и задочна форма. Ето защо отсега нататък право ще бъде изучавано само и единствено в редовна форма на обучение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна