Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, Канада и Мексико са се споразумели за предоговаряне на НАФТА

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати засега остават част от Северноамериканското споразумение за свободна търговия /НАФТА/, сключено през 1992 година между САЩ, Канада и Мексико. В телефонен разговор президентът Тръмп и лидерите на Канада и Мексико са се договорили за предприемане на действия за предоговаряне на търговското споразумение.

По-рано бе съобщено, че Доналд Тръмп обмисля напускането на Съединените щати от споразумението. Информацията доведе до силно поевтиняване на канадския долар и мексиканското песо, спрямо щатската валута и до спадове на фондовите пазари в съседните на САЩ страни.

Изявлението на Тръмп, че на този етап САЩ остава част от НАФТА обаче доведе до спад на щатския долара спрямо неговия канадски събрат и спрямо мексиканското песо. Американският долар се понижава с 0,6% към 1,3529 канадски долара, след като в началото на днешната търговия зелените пари поскъпнаха за кратко до 14-месечен връх от 1,3647 "канадеца". В същото време мексиканското песо поскъпва с 1,1% към 18,96 песо за един щатски долар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна