Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Герджиков: За последните три месеца държавата е събрала 1,6 млрд. лева повече от 2016-а

Докато съм жив, ще оспорвам правото на неграмотните да гласуват подчерта служебният премиер

Огнян Герджиков
Снимка: БГНЕС
Приходите в държавата за последните три месеца са нарастнали с 1 милиард и 600 милиона лева в сравнение със същия период на миналата година. Това обяви в интервю за Нова телевизия служебният премиер Огнян Герджиков. Той уточни, че това е резултат от добре работеща икономика и добра събираемост на митниците и приходната агенция. Той уточни, че това е следствие от добре работеща икономика и добра събираемост от митниците и НАП. Седмица преди да приключи мандата си, служебният министър-председател подчерта: Поех този кръст и го изнесох с чест. 

Служебният премиер коментира предложението да се забрани на българите в чужбина да гласуват, ако не са живели в България през последните 3 месеца. Според него този законопроект е бил прибързано афиширан. 

Този въпрос трябваше да бъде поставен на широко обществено обсъждане. Фиксирането върху идеята за 3 месеца уседналост фетишизира правото на гласуване на хора, които са скъсали с България, които плащат данъците си на друго място, и които имат страната ни само за туристическа дестинация. Не смятам, че е редно тези хора да решават как ще се управлява страната ни, смята той. 

Герджиков се изказа и срещу правото на вот на онези наши сънародници, които не знаят български. По повод оповестените и след това оттеглени предложения за промени в Изборния кодекс, Огнян Герджиков отново защити позицията си, че неграмотните хора не трябва да определят кой да управлява държавата.

Докато съм жив, ще оспорвам правото на неграмотните да гласуват. За мен хора, които не знаят български език и са неграмотни, не трябва да определят кой да управлява държавата. Те са нарушители на Конституцията ни, където е указано, че българският език е задължителен, категоричен бе служебният премиер.

Относно скандала за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев, той изтъкна, че не oбича да дава оценки, когато има недостиг на фактология.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна