Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Автор:
Турция твърди, че е предупредила навреме Съединените щати и Русия за ударите в Сирия и Ирак, пише турското издание "Хюриет".  Намеренията на Анкара са били обявени дни по-рано, а два часа преди операцията са били предупредени отново и военните аташета на Вашингтон и Москва, уточнява вестникът.

"Не бъдете пречка, а помощ" - този цитат от изказване на турския външен министър извежда на чело вестник "Миллиет". Чавушоглу поснява от Узбекистан още, че никой не бива да поставя под въпрос легитимността на турската операция.

Турски провокативни действия в Егейско море пък е централна тема за гръцката преса. "Трайно напрежение от страна на Анкара", предупреждава вестник "Катимерини", както и изказва опасения, че възникналите очаквания за отслабване на напрежението в Егейско море не са се оправдали след референдума в Турция. "Кръщават турски "сивите зони" в Егейско море", отбелязва в заглавие и гръцкото издание "Етнос".

Руската преса пък акцентира на първия ден на откритата вчера в руската столица поредна Московска конференция за международната сигурност. На нея руският министър на отбраната Сергей Шойгу назова главната глобална заплаха, а началникът на Генщаба Валерий Герасимов посочи три начина за борба с нея, уточнява "Московский комсомолец".

"САЩ и НАТО понижиха градуса на конференцията", смята "Независимая газета", като доказва твърдението си с това, че западните партньори на Москва са били представени главно от второстепенни служители. Вестникът откроява интереса към форума, проявен "на експертно ниво" по-специално от балтийските страни, Полша и Румъния, дори от "непримирими на пръв поглед съперници като Индия и Пакистан", а също така от Израел, Иран и Сирия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени