Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на ранените при сблъсъците в македонския парламент

Македонският президент свиква извънредно парламентарните партии в търсене на решение на ситуацията

| обновено на 28.04.17 в 08:20
Снимка: БГНЕС

По последна информация над 77 души е броят на ранените в сблъсъците, избухнали вчера вечерта пред и в парламента в Скопие. Сред пострадалите са както протестиращи, така и полицаи. Ранен е и лидерът на социалдемократите Зоран Заев. До сблъсъците се стигна след като за председател на македонския парламент беше избран етнически албанец.

Около 200 души нахлуха снощи в македонския парламент, след като мнозинство от 67 депутати от Социалдемократическия съюз на Македония и от етническите албански партии избраха за председател на събранието етническия албанец Талат Джафери.

Полицията разпръсна нахлулите в сградата и множеството протестиращи пред нея със зашеметяващи гранати.

Талат Джафери е първият албанец – шеф на парламента в Скопие от обявяването на независимостта на Македония през 1991 година. От ВМРО-ДПМНЕ оспорват редовността на избора му.

Около 15 привърженици на партията на бившия премиер Никола Груевски останаха цяла нощ пред сградата на събранието. Днес там отново се очаква многолюден митинг с цел да не бъдат допуснати депутатите в парламента.

Президентът Георге Иванов призова гражданите да не се поддават на провокации и да не прибягват до насилие. По-късно днес той събира на среща парламентарно представените партии, за да обсъдят извънредната ситуация.

В специално обръщение към нацията президентът призова за разум:

На лидерската среща да обсъдим ситуацията, както и всички възможности за успокояване на ситуацията и намиране на изход от кризата. Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени. Никой отвън няма да ни реши проблемите, ако ние самите не ги решим, съгласно държавните интереси на Република Македония, каза Иванов.

Политическите лидери в страната призовават за успокояване на страстите и се обявяват против насилието.

Според македонския Хелзинкски комитет отговорността за вандалските действия е на организаторите на протеста, но и на полицаите около парламента, които не са попречили на маскирани лица да влязат в сградата с остри предмети.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна