Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият британски посланик в Ирландия сър Айвър Робъртс е подал документи за ирландско гражданство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски посланик в Ирландия сър Айвър Робъртс е подал документи за ирландско гражданство в светлината на Брекзит, с аргумента, че иска да остане европейски гражданин.

Сър Айвър Робъртс, който бе британски посланик в Дъблин от 1999 до 2003 година, заяви, че е започнал официална процедура за получаване на ирландски паспорт, за да запази гражданството си в ЕС. Бившият дипломат, който е роден в Северна Ирландия, има право на двойно гражданство. Той посочи, че Брекзит е освновният фактор за решението му, тъй като има къща в Италия и не би желал „да се реди на опашка, за да излезе от летището в Рим всеки път, когато пътува за Италия“, по неговите думи. Айвър Робъртс допълни, че е бил насърчен за този ход от трите му деца, които също са подали документи за ирландско гражданство.

След мандата му в Ирландия съм Айвър е бил три години посланик в Италия. В 40-годишната му дипломатическа кариера той е бил посланик и в бивша Югославия. Броят на британци и северноирландци, кандидатстващи за ирландски паспорти, рязко нарастна след референдума за Брекзит.

Междувременно Лиан Ууд, която е лидер на националистическата партия в Уелс „Плайд Кумри“ заяви, че при „твърд Брекзит“ Уелс рискува да бъде „претопен“ и да изчезне като самостоятелна единица в рамките на Обединеното кралство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени